Åsele

Ny demensförening som stöd

Antalet dementa ökar i samhället och med det bildas också allt fler anhörigföreningar för dementa. Den senaste är Åsele Demensförening som bildats i veckan och som ska bli ett stöd för anhöriga.

Viviann Byström är interimordförande för den nya föreningen och hon berättar att det blir allt fler dementa i Åsele. Hon hoppas att de anhöriga lättare ska kunna agera mot kommunen om de har en förening i ryggen.

Stina-Clara Hjulström som är ordförande för Demensförbundet tycker att det är jättebra att Åsele fått en egen demensförening. Det blir den tionde demensföreningen i Västerbottens län.

Demenssjukdomarna ökar kraftigt i Sverige och det beror på att vi lever allt längre. Expertgruppen för medicinsk utvärdering har räknat ut att en procent av de nyblivna pensionärerna är dementa men bland de som är äldre än 90 år har över hälften någon demenssjukdom. Sjukdomen är kraftigt åldersrealterad och man räknar med att risken att bli dement fördubblas för var femte levnadsår för de äldre. Det är ovanligt att demens börjar före 60 års ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".