Länsborna äter mest Rohypnol

Västerbottningar stoppar i sig mest Rohypnol och Flunitrazepam i hela landet - det visar siffror från Apoteket. Nu byts sömnmedlen ut mot nya, för just Rohypnol kopplas samman med våldsbrott.
Att just Västerbottens län toppar listan på användandet av de så kallade "gamla sömnmedlena" beror på vår ålder. Det säger informationsapotekaren Anna Berglin i Skellefteå. Varför norrbotten å andra sidan ligger på sjätteplats kan vara svårt att förklara, för här bor också många herrar och damer över 70 år. Men succesivt så byts de gamla sömnmedlena ut mot nya. Det med tanke på att ett av preparaten - Rohypnol - ofta kopplas samman med våldsbrott. - Bland missbrukare vet man om att kombinerar man flunitrazepam med alkohol kan man få ett aggressivt beteende och kunna göra våldsdåd som man annars inte skulle våga, säger Anna Berglin, informationsapotekare i Skellefteå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".