Misslyckad kassaskåpskupp startade branden

Branden i restaurang Dragonen i Umeå startade som ett inbrott som gick snett. Polisens tekniker kan nu konstatera att kassaskåpet blev sprängt - och det var explosionen som startade branden, säger Christer Sellström, chef på tekniska roteln.
Polisens tekniker har undersökt platsen och hittat rester av trådar till tändanordning, och kabel till detonationen har hittats på platsen. Inbrottstjuvarna har också brutit sig in i lokalerna. Polisens tekniker har lyckats säkra spår, men Christer Sellström vill inte säga vad spåren består i. Hittills har polisen inte fått några tips om tänkbara gärningsmän. - Vi vill gärna ha uppgifter om vad folk har sett, timmarna mellan krogen stängde och brandkåren var på plats, säger Stefan Nyström, chef för utredningsroteln. Det moderna kassaskåpet som inbrottsjuvarna försökte spränga upp motstod försöken. Det böjdes upp lite i en kant bara. - Det är ett fullständigt omöjligt företag att spränga ett sånt här skåp, säger Christer Sellström. För en tid sedan var det en explosion i ett grustag i Röbäck strax utanför Umeå, där hittades också sprängdeg - och polisen utesluter inte ett samband mellan explosionerna i Umeåområdet. Prover från branden på Dragonen ska nu skickas till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium. Det är inte ovanligt att explosioner, som ger en hög temperatur, också startar en brand. Tjuven, eller tjuvarna, fick den här natten ta till brandsläckaren, men gav upp och stack. Det finns inga tecken på att tjuvarna själva skulle skadats av explosionen. - Men om de inte har skyddat öronen bör det ringa rejält i skallarna på dem, säger Christer Sellström, chef för polisens tekniska rotel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".