Även Metall splittrade i EMU-frågan

Ännu är många osäkra hur de ska rösta om EMU. Fackförbundet Metall är en av organisationerna som har förespråkare för både ja och nej. Metalls biträdande ordförande Stefan Lövén håller med om att det kan vara förvirrande för väljarna.
Metall tog ställning FÖR ett valutasamarbete redan 1997. Metalls biträdande ordförande, Stefan Lövdén, menar att det krävs en gemensam valuta för att underlätta handel med andra euroländer. - Det är viktigt att inte våra företag får sämre villkor än konkurrenterna, att ha en annan valuta innebär ett handelshinder. Men även inom Metall går åsiktena isär. För Jan-Olov Carlsson, vice ordförande i metallklubben på Volvo Umeverken i Umeå finns det två huvudskäl till att rösta nej till EMU. - Dels demokratin, EMU ger inte inflytande utan centralstyrning, och dels att det medför en anpassning till nyliberal politik där välfärd och sysselsättning alltid kommer i andra rummet, säger Jan-Olov Carlsson. Opinionssiffror visar att 16% av väljarna inte har bestämt hur de ska rösta. Jan-Olov Carlsson säger att man måste ha respekt för att väljarna tycker att det är en svår fråga. - Lyssna på mina argument, värdera de i skenet av andra argument och ta din egen ställning, säger Carlsson till de som är osäkra. Stefan Lövén håller med om att det kan vara förvirrande, och göra det ännu svårare för väljarna att ta ställning när representanter från samma organisationer har så motsatta åsikter. - Det är viktigt att man gör det till sin egen fråga - vad är det som är viktigt för mig och gör den bedömning utan att vara expert, för det kan ingen vara, säger Stefan Lövén, biträdande ordförande i Metall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".