Gökotta snart hundraårig tradition

På Kristi himmelsfärds dag kan man fira gökotta. Det är en tradition som varit vanlig inom föreningslivet sedan början på 1900-talet.

Ursprungligen skulle man lyssna på göken på gökottan för att göra uttydningar om framtiden utifrån gökens rop. Uttryck som ”västergök är bästergök” och ”östergök är tröstergök” kommer från den här traditionen. Nu är det inte så lätt att höra göken idag för det är en fågelart som minskat i antal ganska kraftigt. På Gammplatsen i Lycksele har man istället kunnat höra Musikkåren, manskören och tal av prästen Fredrik Juul.

Så här skriver Nationalencykopedien, ne.se om gökottan:
Gökotta, utflykt i naturen tidigt en vårmorgon – ofta Kristi himmelsfärdsdag – vid den tid då göken börjat gala. Avsikten kan ursprungligen ha varit att ta tydor inför framtiden av gökens rop (t.ex. ”Västergök är bästergök”). Gökottan fick en vidare spridning först i början av 1900-talet, inte minst inom folkrörelserna, eftersom många föreningar tog upp den i sin programverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista