Lycksele

Aktiemiljoner till Lappland Goldminers

Gruvbolaget Lappland Goldminers i Lycksele har fått in mer pengar. Det är drygt 36 miljoner som kommit in genom nya aktier man sålt. Investerarna tror att det är lönt att satsa på i guldgruvor i inlandet men än är inget klart om Fäbolidengruvan.

Aktieförsäljningen har riktats till folk som ägde aktier i bolaget sedan tidigare och den gav 36,6 miljoner minus en del kostnader för aktieförsäljningen. Exakt varför Lappland Goldminers behöver mer pengar berättar man inte men trots att man fått igång gruvorna både i Finland och i Sorsele är det en bit kvar innan bolaget börjar gå med vinst. Investerarna tror att Lappland Goldminers ska lyckas och de räknar med en god affär eftersom de nya aktierna sålts för 7 kronor styck och det är flera kronor under värdet på de aktier som finns sedan tidigare.

Inget klart om Fäboliden
Gruvbolaget inget nytt att säga om Fäbolidengruvan men lönsamheten för det stora gruvprojekt man vill starta i Lycksele har troligen ökat eftersom guldpriset ökat. Kostnaderna att bygga en gruva har sjunkit så finanskrisen är fördelaktig för ett guldbolag eftersom inkomsterna ökar och kostnaderna sjunker tror Lappland Goldminers. Lycksele har drabbats av många varsel och har en ansträngd kommunekonomi. Därför skulle många glädjas åt ett besked att Fäbolidengruvan verkligen blir av. Men ingen finansiär, som är villig att låna ut nästan två miljarder, har dykt upp ännu. Och om det finns intresserade banker väntar de säkert på den nya reviderade lönsamhetsstudien för Fäbolidenprojektet som ska bli klar till hösten.

Örjan Holmberg

orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista