Umeå sjukvård måste spara mer

Det går åt fel håll i ekonomin för Umeå sjukvård och Universitetsjukhuset. Underskottet har ökat och var efter juli månad 20 miljoner kronor - och då var inte kostnaden för läkemedel i öppen vård inräknad.
Därför blir det även fortsättningsvis anställningsstopp på de kliniker som går med underskott. Andra åtgärder är bland annat stopp för investeringar i IT-utrustning. För att minska trycket på akutsjukvården planerar man att omfördela resurser till en ny omvårdnadsavdelning med till att börja med 8 vårdplatser. Hur det ska göras ska man diskutera ihop med kommunen och geriatriska kliniken. Under de närmaste tre åren ska hela Västerbottens läns landsting spara 250 miljoner. 300 till 400 personer ska personalstyrkan minskas med under de åren. Det handlar om att inte förlänga vikariat, eller inte tillsätta vikarier på lediga tjänster.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".