Kommunen går till ministern om tomterna

Byggnadsnämndens ordförande Åsa Ögren i Umeå ifrågassätter länstyrelsens befogenheter och går till miljöministern för att föra fram kommunens syn på tomterna i Ersmark.
Länsstyrelsen har upphävt kommunens detaljplan över ett område i Ersmark där kommunen vill ha 23 villatomter. Överklagandet ska avgöras av regeringen och miljödepartementet. Åsa Ögren har skrivit och bett att få träffa miljöminstern. - Syftet med mötet med Lena Sommestad är att få lära känna henne som partikamrat, tycker hon att planmonopolet är lika viktigt som jag, resonerar Åsa Ögren, och säger att det inte är för att åsidosätta processen hon vill träffa ministern. Umeå kommun och Lennart Holmlund har tidigare skrivit och ifrågasatt länstyrelsens roll när det gäller kommunala planfrågor och det planerade bostadsbyggandet i Ersmark. Holmlunds brev resulterade i en träff mellan handläggare från kommunen och länstyrelsen. Lennart Holmlund och landshövding Lorentz Andersson var också med. Länstyrelsens tjänstemän tycker inte att kommunens detaljplan tar hänsyn till de kultur och miljlömässiga värden som finns i område, med gammal bykärna bland annat. Här råder delade meningar och frågan ska då avgöras av regeringen. Landshöding Lorentz Andersson tycker inte att det är konstigt att kommunen uppvaktat miljöministern. Han säger också att länstyrelsens tjänstemän tagit hänsyn till de lagar och regler man ska följa, men konstaterar att kommunen tycker något annat och att frågan nu får avgöras av regeringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".