Swebus varslar sju förare

Bussföretag Swebus har idag varslat sju av sina förare i lokaltrafiken i Umeå om uppsägning. Enligt Peter Eriksson, tillförordnad trafikchef, är varslet nödvändigt på grund av att linje 83 och 84 lagts ned.

– Det blev arbetsbrist, säger Peter Eriksson.
Men varslet beror inte bara på minskad trafik det säger förarnas fackliga ordförande Albert Wiklund för facket Kommunal.
– 15 juni kommer förarna att börja och sluta sitt arbetspass på Vasaplan i centrala Umeå och i och med det sparar företaget in på förarnas löner. Det är en tillbakagång till hur det var för över tio år sedan, säger Albert Wiklund.

Från fackligt håll är man kritisk till det lagda varslet, men det är bara att gilla läget säger Albert Wiklund.
16 augusti arbetar de varslade sin sista arbetsdag och enligt peter Eriksson har Swebus erbjudit de varslade behovsanställning istället. Men från facket är man kritisk till att bussföretag som Swebus säger upp fast anställd personal och i stället erbjuder tidigare fast anställd personal osäkra anställningar, säger Albert Wiklund.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista