Lite dioxin vid länets kust

Trots alla industrier vid Västerbottenskusten bidrar de inte mycket till utsläppen av miljögiftet dioxin i havet. Det visar ny forskning vid Umeå universitet. Kristina Sundkvist som undersökt dioxin på havsbotten har bara hittat mindre områden med förhöjda dioxinhalter i Nordmalingsfjärden och utanför Skelleftehamn.

Dioxin är ett miljögift som naturen har svårt att bryta ned och det kommer in i näringskedjan. Dioxinet finns i matfiskar som strömming och lax och det har uppmärksammats att Östersjölaxen håller för hög dioxinhalt för att saluföras inom EU.

För att få ned dioxinhalten måste man hitta var det kommer ifrån, Kristina Sundkvist pratar om att dioxinet lämnar vad man kan kalla fingeravtryck efter sig som gör att källan går att spåra. Till exempel industrimark där man impregnerat trä. Men i Nordmalingsfjärden kommer det mesta dioxinet från luften och då är det svårare att hitta utsläppskällan.

Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista