Vaktmästare inför rätta efter gravskandal

Ett år efter skandalen med kistor som förstörs på kyrkogårdar står idag en kyrkogårdsvaktmästare från Vännäs församling inför Umeå Tingsrätt. Det gäller två gravsättningar som filmades av SVT:s Uppdrag Granskning och där vaktmästaren trycker sönder kistan med en grävskopa.

Mannen åtalas för brott mot griftefriden alternativt tjänstefel. Kammaråklagare Peter Jonsson förklarar varför han åtalat vaktmästaren:
–Det jag vet är att det är han som har kört grävmaskinen vid de här två tillfällena, som alltså har skadat kistorna. Som jag gör bedömningen så handlar det här om två tillfällen som går utöver vad som har varit brukligt även i Vännäs församling, och därför väljer jag att åtala vaktmästaren

Det var i maj i fjol som Uppdrag granskning visade hur en kista trycktes sönder med grävskopa innan jorden fylldes på. Enligt Uppdrag Granskning är det flera församlingar runt om i landet som på olika sätt tagit sönder kistor för att undvika problem med sättningar i jorden senare.

Metoden har använts i åratal 
Den åtalade vaktmästaren säger i förhör att metoden att trycka till kistan har använts så länge han har arbetat på kyrkogården. Men han säger också att han efter 20 år med flera gravsättningar i veckan har tappat lite av dom etiska aspekterna av gravsättningen. Mannens försvarsadvokat Ulf Holst tycker inte att hans klient har gjort någoting straffbart:
–Jag och min klient menar att han inte har något straffrättsligt ansvar för det här och att han alltså är oskyldig.

Svenska Kyrkan har efter avslöjandena satsat på utbildning för personal som ansvarar för begravningarna och ta fram tydliga rutiner för hur det ska gå till. Karin de Fine Licht på Församlingsförbundet säger att det var på gång redan innan men fick en extra skjuts av uppmärksamheten kring gravsättningarna i Vännäs. I församlingen i Vännäs fick dåvarande kyrkoherden utstå hård kritik och har lämnat sin tjänst. Och advokat Ulf Holst tycker det är fel att en enskild vaktmästare åtalas:
–Är det så att ett ansvar ska utkrävas så är det väl alldeles uppenbart att det inte är på den här nivån, det är inte den enskilde kyrkogårdsvaktmästaren som ska bära hundhuvudet. Han följer det han har lärt sig och han har jobbat med full vetskap vad jag förstår från dom ansvariga om hur det här ska gå till.

Anna Burén, Umeå
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista