Landstinget

Budgetförhandlingar har strandat

Förhandlingarna om landstingets budget för nästa år har strandat. Facken och arbetsgivaren är inte överens.

Kommunals förhandlare Karin Svedlert säger att budgetförslaget är för otydligt med tanke på att minst 160 miljoner kronor ska sparas nästa år. Det kan nu bli central förhandling.

Det var igår som facken och arbetsgivarens samverkan om nästa års budget och landstingsplanen strandade. Samtliga fack, Vårdförbundet, Kommunal, SKTF, SACO, Ledarna och Läkarföreningen är överens om att inte godkänna de förslag som finns. Kommunals Karin Svedlert säger att det saknas en konsekvensalanays och hon är orolig att hennes medlemmar ska drabbas som under 90-tals krisen. Då det också gjordes omfattande besparingar och då vårdbiträden och undersköterskor fick gå. Med de besparingar som landstinget står inför, med ett underskottet på minst 160 miljoner kronor nästa år och med besparingar på 400 miljoner kronor de närmsta åren så kommer det att krävas radikala åtgärder.

Karin Svedlert vill inte gå in på vad man konkret vill spara på - men i det underlag som tjänstemännen tagit fram på uppdrag av politikerna så finns förslag att stänga vårdavdelningar och minska antalet anställda. Om de anställda minskas med 1,5 procent årligen skulle det ge en besparing på 128 miljoner kronor de närmsta två åren.

Vänsterpartiets Maria Grip säger att det enda rimliga i det här läget är att höja skatten, annars måste landstinget varsla och det är enligt henne inte läge för det med tanke på alla varsel i länet. 

Frågan är var Socialdemokraterna står. I förra veckan sa Levi Bergström, (S) landstingsråd att skatten inte skulle höjas 2010, men å andra sidan har socialdemokraterna sagt nej tidigare för att i sista stund ändra sig. Med tanke på löftena 1 maj om att jobben ska värnas så är det inga lätta beslut som väntar Levi Bergström.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista