Lycksele

Haveriutredning om flygolyckan

Orsaken till flygolyckan i Lycksele förra sommaren där en äldre pilot omkom kommer inte att kunna fastställas helt säkert. Det säger Statens haverikommission som först nu är klar med sin rapport och kommer fram till samma slutsatser som efter obduktionen och som Polisen varit inne på: Att föraren tappade medvetandet just innan landning.

Det var en erfaren motorsegelflygare som efter en 20 minuters tur störtade i älven förra sommaren. I ett populärt fritidsområde och många personer såg kraschen. Privatpersoner var snabbt framme och drog föraren ur planet och amublanspersonal var där på 7 minuter men han liv gick inte att rädda.

Haverikommissionen konstaterar att han anropat tornet och medvetet gick in för landning men att planet plötsligt vinglade till och störtade brant ner i älven. De har inte hittat något tekniskt fel på planet och då återstår bara teorin att han tappade medvetandet. Föraren hade ett hjärtfel och det kan ha vara orsaken men Statens haverikommission lyfter fram sambandet med att han hade utsatts för ett överfall i hemmet tre veckor före olyckan.

Statens haverikommission skriver att man erfar att föraren var tagen av det inträffade, upplevde obehag inför risken att bli överfallen igen, var påfallande trött och besvärades av huvudvärk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista