Rånförsöket

Polisen JO-anmäld för Loomisinsatsen

Polisen anmäls till Justitieombudsmannen, JO, för sitt agerande vid rånförsöket mot Loomis i Umeå i söndags då en person skottskadades och en polishund sköts ihjäl.
Anmälan är undertecknad av signaturen "en luttrad kommissarie som inte vill se cowboyinsatser som ger en ökad våldsutveckling" och han kräver nu att JO granskar polisaktionen och utredningen dessförinnan.

På onsdagen hölls häktningsförhandlingar vid Stockholms tingsrätt gällande samtliga fyra män som deltog i rånförsöket av värdepappersdepån i Umeå. Misstankarna som åklagaren formulerat gäller försök till grovt rån.

Kalasjnikov
Den man som skottskadades av polisen är inte närvarande vid häktningsförhandlingarna i Stockholm utan är kvar i Umeå för vård.  Enligt åklagaren som handlägger häktningsansökan var rånarna beväpnade med den ryska automatvapenmodellen Kalasjnikov, uppger SVT:s Västerbottensnytts webnyheter. Kalasjnikov är ett vapen som är spritt över hela världen både legalt och illegalt.

Tio år för mordförsök
De fyra männen har tidigare dömts till fleråriga fängelsestraff för grova brott. Det framgår av de gripna männens brottsregister. Den 43-årige mannen har bland annat dömts till tio års fängelse för mordförsök och grovt rån vid Oskarshamns tingsrätt. Den 47-årige mannen har tidigare dömts till bland annat åtta års fängelse för grovt rån vid Mora tingsrätt. Den 32-årige mannen har bland annat dömts för grovt rån vid Stockholms respektive Södertörns tingsrätt. Den 38-årige mannen är bland annat dömd i Stockholms tingsrätt för grov misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista