Landstinget

Facket efterlyser politikeransvar

Vårdförbundets vice ordförande i länet, Liselotte Hjelte, är kritisk till att sjukvårdspolitikerna lägger ansvaret på verksamheten att spara. Hon tycker att politikerna ska ta ansvaret att bestämma vilken hälso- och sjukvård länsborna ska ha.

I det förslag som nu ligger ska kostnaden för sjukvården minska med minst 400 miljoner kronor de närmsta tre åren.

–Så stora summor som det rör sig så kommer sjukvården att påverkas och det är politikernas ansvar att vara mer konkreta och bestämma vad det är för hälso- och sjukvård länsborna ska ha, säger Liselotte Hjelte till P4 Västerbotten.

Det enda konkreta förslag om nedläggning som politikerna föreslår och som fullmäktige nästa vecka ska fatta beslut om är att vid årsskiftet stänga Citymottagningen i Umeå. Landstingstyrelsen vill också att fullmäktige ska ge styrelsen uppdraget att undersöka möjligheten att stänga Sorselegården och Stresskliniken.

Som P4 berättat tidigare (igår onsdag) var samtliga fack inom landstinget kritiska till landstingsplanen och det budgetförslag som presenterats. Man anser att det är för otydligt och att man haft för kort tid på sig. Facken anser också att landstinget inte följt det samverkansavtal som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista