Landstinget

Politiker skjuter sparansvar till chefer

Landstingspolitikerna lägger ansvaret på de anställda att spara 4 procent i sin verksamhet de närmsta två åren (2010-2011). 332 miljoner kronor vill landstingsmajoriteten att cheferna ska spara på ytterligare rationaliseringar.

Landstingets telechef Eva-Britt Morin har nyligen sparat 900.000 kronor och  nu väntar ytterligare besparingar på 600.000 kronor. I dag jobbar 24 telefoninster med att ta emot samtal på länets sjukhus och vårdcentraler. Den senaste rationaliseringen innebar att 1½ telefonisttjänst försvann.

–Naturligtvis ökar våra svarstider och då blir det en kvalitetsförsämring. Men det kanske är ett sånt val vi måste göra. Det kanske inte är så viktigt att 90 procent av samtalen får svar inom 20 sekunder, det kanske räcker med 80. Det vet vi inte, men det är ett politiskt beslut, säger Eva-Britt Morin.

För att minska risken att patienter drabbas så kommer Eva-Britt Morin att försöka spara på tekniksidan. I en gemensam upphandling med Norrbotten har samtalskostnaden minskat för att idag ligga på 4 miljoner kronor om året och det trots fler mobilsamtal.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista