Boliden i storaffär

Gruvbolaget Boliden köper finländska Outokumpus koppar- och zinkverksamhet för 6,7 miljarder kronor. Affären är den största i den europeiska gruvnäringen i modern tid, enligt Bolidens vd Jan Johansson.
Boliden köper gruv- och smält-verksamheterna från det finländska företaget och säljer samtidigt verksamheterna Fabrication och teknikförsäljning. Boliden Contech med 100 anställda kommer framöver att bli finskägt. Bo Carlsson, vice ordförande i Bolidens fackliga koncernråd är nöjd med storaffären som han tror kommer att göra Boliden gott. Efter flera tidigare försök under åren och efter Bolidens utsvävningar i Kanada som höll på att ta en ände med förskräckelse, slår de bägge bolagen ihop sina gruv- och smältverk. - Det optimala giftermålet, sade Jan Johansson vid en presskonferens på måndagen. Det tyckte även aktieägarna. Bolidens aktiekurs steg med cirka fem procent på förmiddagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".