Skellefteå

Kampanj mot nedskräpning

Det kostar allt mer pengar att hålla gator och torg rena från skräp. I Skellefteå är det idag 20 personer från Samhall som plockar skräp från maj till september varje år. Därför startar kommunen en kampanj för att försöka få folk att kasta skräpet i papperskorgarna berättar Zandra Nordin som är stadsträdgårdsmästare i Skellefteå.

  För tjugo år sedan räckte det med ensäck för att städa i stan och Lars Pettersson på tekniska kontoret skulle hellre göra annat roligt för pengarna än städa. Även i Luleå kostar det stora pengar att städa allmänna platser,  ifjol gick det på 3,2 miljoner kronor berättar parkchefen Stefan Johansson.

Den "typiska nedskräparen" är mellan 15-29 år och man. Hälften av allt skräp som slängs i stadsmiljöer är fimpar och cigarettpaket. Det tar upp till 5 år för naturen att bryta ner en fimp, så nu får det bli bättring menar Zandra Nordin.

Reporter Åza Meijer.

aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista