Volvoförhandlingar

Avtal med varselgaranti i Skövde

De anställda vid Volvo Powertrain i Skövde och Köping garanteras att inga varsel om uppsägning kommer att läggas till april 2010, meddelar Volvo i ett pressmeddelande. Avtalet kan få betydelse för förhandlingar om de anställda vid Volvo lastvagnar i Umeå och Göteborg.

Enligt avtalet har facken gått med på löneminskning och lönestopp mot en kortare arbetstid. Uppgörelsen innebär att det tidigare varslet för 600 anställda dras tillbaka, meddelar Volvo.

Avtalet innebär att arbetstiden kortas med 20 procent och lönen sänks med högst åtta procent. Samtidigt skjuts löneökningar på framtiden. Företaget garanterar att det inte blir några nya varsel under perioden fram till den 31 mars 2010.

Avtalet gäller 2 450 arbetare i Skövde och Köping. Medlemmarna vid IF Metalls klubbar röstade tidigare med stor majoritet för förslaget, skriver Volvo i pressmeddelandet.

Just nu pågår förhandlingar mellan fack och företagsledning på Volvo lastvagnar i Umeå. Möjligen är det ett liknande avtal som diskuteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista