Ingen extra brandsäkerhetskontroll på psyket

Ingen extra kontroll har gjorts på psykiatriska kliniken i Umeå med anledningen av dödsbranden i Växjö i somras. Också i Umeå har det under de senaste tio åren varit sex anlagda bränder på psyket.
Några personer har fått rökskador men ingen har kommit till allvarlig skada. - Bränderna har stoppats rätt så tidigt för att personal och larmanordningar har upptäckt dem i tid och hunnit göra insatser, säger Hans Fahlberg, säkerhetschef på Norrlands unversitetssjukhus. Under den här tioårsperioden har 20 miljoner kronor satsats på brandvarnare och 200 brandombud har utbildats. I övrigt är det upp till vars och ens eget intresse att lära sig mer. I Växjö hade liv kunnat räddas om patientsängarna haft madrasser av högre brandklass. Säkerhetschefen Hans Fahlberg säger att han är lite osäker på kvaliteten på madrasserna men säger att han fått försäkringar om att brandskyddet i de ska vara bra. Någon extra genomgång av säkerheten har inte gjorts med anledning av Växjöbranden. - Vi har inga indikationer för att vi har några större blottor, säger Fahlberg, och påpekar att teknisk utrustning testas en gång i månaden. Säkerhetschefen på universitetssjukhuset i Umeå, Hans Fahlberg, säger till P4 Västerbotten att det inte är lätt att få gehör för säkerhetssatsningar. Han har fått kämpa för varje krona, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".