Mer ekologisk upphandling behövs

Fler ekologiska upphandlingar behövs om kommuner och landsting ska klara riksdagens miljömål. Men ska vi äta ekologiska närodlade morötter på skola och sjukhus behövs fler eko-odlare i länet.
För att klara de miljömål som riksdagen satt upp måste länets politiker i kommuner och landstinget ta beslut om att mer ekologiska produkter måste upphandlas, det säger Karin Kemi Västerbottens läns landstings miljöchef. Forum för hållbar utveckling har satt upp som mål att minst 15 procent av de offentliga sektorns upphandling ska vara ekologiskt och lokalt producerad år 2006. Några av de råvaror som kan upphandlas är potatis, kött, mjölk och morötter. Men för att klara Forum för hållbar utvecklings mål krävs fler morotsodlare, det säger Susanne Hoffman projektledare för ULF, ett EU-projekt för livsmedelsföretagande i länet. I dag finns det bara tre stora morotsodlare i länet och idag odlas mindre än 5 procent av länets konsumtion av morötter i länet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".