Jabar Amin Miljöpartist i Umeå är nöjd med valresultatet. Foto Ola Torkelsson.
Umeå

Miljöpartiet starkt fram i Umeå

Miljöpartiet var en av EU-valets segrare, och allra bäst gick det i Umeå. Där blev partiet andra största parti med drygt 14% av rösterna. Ett resultat som Jabar Amin från Umeå, en av miljöpartiets EU-kandidater, är mycket nöjd med.

Miljöpartiet är traditionellt starka hos unga och studenter, och sådana finns det gott om i Umeå.

Jabar Amin tror också att Miljöpartiets beslut att inte längre kräva ett utträde ur EU, ett beslut han själv inte gillar, har hjälpt partiet på traven.

I Europaparlamentet kommer miljöpartiets kandidater ingå in grupp med andra miljöinriktade partier från resten av europa. Det samarbetet kommer att fungera bra tror Jabar Amin, grundpolitiken och miljötänkandet är det samma, däremot finns det andra skillnader säger han.

Vänsterpariet är det parti som tappat mest i västerbotten, men Liselotte Olsson, vänsterpartistisk riksdagsledamot från länet, tror inte att särskilt många röster gått till miljöpartiet.

Reporter Victor Hariz

victor.hariz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".