Skellefteå

Lärare kan förlora jobben när skolan sparar

Grundskolan i Skellefteå står inför stora besparingar de kommande 3 åren, och kan tvingas varsla personal. Enligt en tjänsteskrivelse från Skol och Kulturkontoret kan det handla om besparingar på 145 miljoner kronor fram till och med 2012.

Orsaken till besparingarna är ett kraftigt minskat elevunderlag under dom kommande 3 åren och konkurens från friskolor.

Tjänstemännen inom Skol och Kulturkontoret har presenterat ett antal förslag på mer eller mindre obekväma besparingsåtgärder. Till exempel att minska antalet lärare per 100 elever, alltså färre vuxna i skolan. Nedläggning av förskoleavdelningar och fritidshem och nedläggning av hela eller delar av Musikskolan.

Politikerna ger nu tjänstemännen uppdraget att gå visare med en lokalplan som ska visa vilka skollokaler skom ska vara kvar. Det politikerna verkar vara eniga om är att Musikskolan ska vara kvar men att verksamheten ska ses över.

Helt klart är att en del av grundskolans skolans personal kommer att bli övertaliga när elevantalet minskar och det kan röra sig om mellan 40 och 60 årstjänster under nästa år.

Under 2008 startades en personalpool för att hantera personal som inte placerats på en tjänst. Därifrån rekryteras tex personal till vikariat. Inför kommande höst är 100 årstjänster inom skolans olika yrkeskategorier placerade i den personalpolen och inför hösten 2010 har den siffran ökat till 150 årstjänster.

Chefen för skol och kulturkontoret vill därför kunna varsla personal på grund av arbetsbrist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".