Ett nej mot etablissemanget och hela EU

Nej-sidan vann stort i Västerbotten och ja-sidan fick anledning att rannsaka sig själv. Besvikelsen gick inte att ta miste på under ja-sidans valvaka. Flera av företrädarna för ett ja till euron trodde att misstron mot själva EU, mot etablissemanget, bidrog till valresultatet.
- Jag hade trott på en ja-seger om än ganska minimal, men jag hade trott på en ja-seger, så det är klart jag känner.... det är orätt att säga något annat än det klart jag är besviken, säger Britt-Marie Lövgren, folkpartistiskt oppositionsråd i Umeå. - Jag tror att detta resultat är en misstro mot etablissemanget, mot makten över huvud taget, och det är väldigt olyckligt, säger hon. Mikael Berglund, socialdemokrat i Umeå, fanns också på ja-sidans valvaka. - Mycket känner jag utifrån debatten att många har gjort det här till en förtroendeomröstning om EU som institution - är det bra eller dåligt. Vi har inte haft någon riktigt bra Europadebatt i Sverige utan vi har sett det som någonting därborta, där några åker iväg och har sina möten och det tror jag lyser igenom i resultatet, säger Mikael Berglund, ordförande i Nätverket Västerbottningar för Europa. På nej-sidans valvaka var tongångarna positivare. Miljöpartisten Ingegerd Saarinen från Skellefteå, riksdagsledamot, valvakade i Vilhelmina och var nöjd. - Ja alltså i min partigrupp blev det ju ett jubel. Vi är naturligtvis väldigt glada om det här resultatet står sig, säger Ingegerd Saarinen. Resultatet stod sig. i Vilhelmina röstade 84 procent nej. En toppnotering i länet. Men Lars Lilja socialdemokratisk riksdagsman och nej-anhängare kunde inte riktigt glädjas åt segern efter mordet på Anna Lindh: - Det som hände i onsdags och torsdags det har påverkat oss alla djupt in i själen. Jag känner mig kluven måste jag säga. På något sätt så blev inte den här omröstningen så viktig längre. Det är andra känslor och andra händelser som har tagit över helt och hållet, säger Lars Lilja, socialdemokratisk riksdagsman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".