Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högre hyror i centrala Umeå väntas

Hyrorna i centrala umeå kommer att höjas de närmaste åren. Enligt en enkät är umeborna beredda att betala mer för att bo centralt och då blir det så.
Umeås kommunala bostadsbolag Bostaden, privata fastighetsägare och Hyresgästföreningen har skickat ut en enkät till 1500 umebor. Med resultaten från den som grund ska de nya hyrorna sättas, trots att bara tre av fem tillfrågade svarat på enkäten. De tre parterna som står bakom undersökningen anser att den visar på att Umeborna är beredda att betala mer för det centrala läget, närheten till service, och ett tryggt boende. AB Bostadens vd Rolf MG Thomasson säger till P4 Västerbotten att hyrorna i det centrala Umeå kommer att höjas successivt. Även om man från hyresgästföreningen säger att det nya systemet kan komma att ge lägre hyror ju längre från centrala Umeå man bor så är det inget som Bostadens vd eller Bo Tjälldén som företräder de privata fastighetsägarna tror på. Undersökningen skulle ge svar på vad hyresgäster, bostadsrättsinnehavare och villaägare sätter värde på i sitt boende, men det var många som inte svarade på enkäten, och därför har också underlaget blivit snedvridet. Det är till exempel förhållandevis många unga, och många små hushåll, som svarat. En oproportionerligt stor andel av de svarande bor också i hyresrätt och tänker flytta inom fem år. För de som tänker sig en ny bostad är ekonomin den viktigaste faktorn att ta hänsyn till. Därefter kommer bostadens funktion, standard och närmiljö. Minst betydelse vid ett bostadsbyte har tillgången på kommersiell och offentlig service, och områdets rykte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".