Drunkningsdöden går att förhindra

Att lära sig simma och skaffa sig kunskap om hjärt-lungräddning - det är de effektivaste sätten att förhindra drunkningsdöden. Det säger Helge Brännström, överläkare vid akut- och katastrofmedicinskt centrum i Umeå.
Det gäller att ingripa själv och inte vänta på ambulans och räddningspersonal. - Skillnaden mellan ett normalt liv och ett liv med svåra hjärnskador efter ett drunkningstillbud kan röra sig om sekunder, säger Helge Brännström. De viktigaste insatserna för att stoppa drunkningsdöden är de förebyggande. Som att lära sig simma, att använda flytväst, och inte dricka alkohol i närheten av vatten. - Du kan rädda betydligt fler liv genom att förebygga än genom att behandla med intensivvård, säger Helge Brännström. I år har 116 personer drunknat i Sverige fram till och med augusti månad. Det är något färre än i fjol, och totalt sett så minskar antalet drunknade i princip varje år. Men Svenska Livräddningssällskapet, som för drunkningsstatisktik, har kommit fram till att många av drunkningsolyckorna i sommar har skett i samband med bad. De påpekar vikten av att barn lär sig simma så tidigt som möjligt. Något som kanske blir svårt framöver när kommunerna behöver spara pengar och därför drar ned på till exempel simundervisning i skolan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".