Doktorander måste få bättre handledning

Nu måste handledningen till forskarstuderanden ändras, det tycker Högskoleverkets chef Sigbrit Franke och utredaren Gunilla Jacobsson. Särskilt är det stor andel av kvinnorna som tycker att relationen till handledaren är jobbig.
Många kvinnliga doktorander uppger att de befunnit sig i beroendesituation till sin handledare, som i de flesta fall är manlig. Det ser inte bättre ut på forskarutbildningen vid Umeå universitet. Där säger nästan hälften av kvinnorna och en fjärdedel av männen att de i någon grad blivit särbehandlade på grund av sitt kön. En tredjedel av doktoranderna svarar också i undersökningen att de inte får konstruktiv kritik av sin handledare. Sigbritt Franke som är chef på Högskoleverket menar att det är viktigt att det nu görs något åt bristerna, inte bara för individernas skull utan också för att forskarutbildningen är dyr och det är viktigt att få en bra utbildning för pengarna. Franke vill se förbättringar på lärosätena, men lägger också en del av ansvaret på politikerna som fördelar pengarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".