Näringslivspengar hotar splittra (s)

Att näringslivet bekostar socialdemokratiskt kampanjarbete tillhör inte vanligheterna. Men det är precis vad som hänt under den nyligen avslutade folkomröstningskampanjen. Inom partiet fruktas nu en upprivande debatt om detta.
Många socialdemokrater har varit anställda av näringslivet för att sprida ja-propaganda. Rena förräderiet, tycker många inom rörelsen. Magnus Granberg, som tillhör Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU i Umeå, är en av kritikerna. - Det går fundamentalt emot allt det arbetarrörelsen står för, säger han och är rädd för att debatten om näringslivspengarna kan riva upp stora sår i arbetarrörelsen nu när folkomröstningen är över. Bara i Umeå har minst ett tiotal socialdemokrater arbetat avlönat för ja-sidan. Arbetsgivarnas organisation Svenskt Näringsliv har pumpat in stora pengar i stiftelsen Sverige i Europa som helt eller delvis bekostat socialdemokratiska kampanjarbetare på ja-sidan. Umeå arbetarkommuns ordförande Erik Bergkvist ser inget fel i det, han tycker snarare att det finns anledning att känna stolthet. - Jag tycker det är ett gott betyg åt socialdemokraterna att våra medlemmar är attraktiva som kampanjarbetare. Det visar att vi har en god medlemsutbildning, säger Bergkvist. Stig-Arne Säter som varit medlem i partiet närmare 60 år har en helt annan syn på saken. Han tror att en hätsk diskussion om de näringslivssponsrade socialdemokratiska valarbetarna kommer att ta vid efter kampenjen avslutats. - I förlängningen lutar det åt någon form av partisprängning. Om man ser fram mot nästa väl kan man undra hur man till dess ska brygga över de här klyftorna, säger Stig-Arne Säter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".