Ja till krisavtal på Volvo lastvagnar

Det blev en knapp majoritet för ett JA när Volvoarbetarna i Umeå röstade om krisavtalet.  Beslutet innebär att det senaste varslet som berör 320 anställda inte kommer att träda i kraft.  Men Gunnar Pettersson som sitter i klubbstyrelsens förhandlingskommité ser problem med att det var så knapp majoritet.

När förhandlingarna mellan IF Metall och företaget strandade i förra veckan gick frågan om vilken förhandlingslinje som skulle gälla till medlemmarna. Med knapp majoritet så röstade metallarna ja till krisavtalet som innebär 20 procent kortare arbetstid och bruttolöneminskning på max 8 procent.

 Företaget betalar heller inte in någon företagspension i år och löneökningen omvandlas till lediga dagar. I utbyte får dom 320 som varslades i april behålla jobben och företaget förbinder sig att inte lägga något nytt varsel förrän tidigast i april nästa år.

Volvo lastvagnars platschef i Umeå Anders Olausson är glad.

-Det innebär mer tid för utvecklingsfrågor. Annorlunda agenda, arbetstro, stämningen hoppas jag går upp och humör bland våra anställda, det säger Anders Olausson.

 Av de 915 metallarbetarna på Volvo lastvagnar så var det 56 procent som röstade JA.