Bättre prognos för kvinnor med hjärtinfarkt

Hjärtdödligheten för kvinnor har minskat mer här i Västerbotten än i landet i stort. Också mäns risk att dö av hjärtinfarkt har minskat - men inte lika mycket.
I vårt län har risken att en kvinna dör inom fyra veckor efter en hjärtinfarkt minskat från 43 till knappt 37 procent. Förbättringen gäller från åren -92 till -99. Det är bara tre län som har bättre prognos för kvinnor med hjärtinfarkt. Att prognosen varierar över landet kan bero på skillnader i hur patienten blir omhändertagen och människors olika benägenhet att söka vård. Det kan också bero på olika avstånd till sjukhusen och hur effektivt ambulanssjukvården fungerar. Också mäns risk att dö av hjärtinfarkt har minskat - men inte lika mycket. Och i andra landsting har minskat dödligheten i hjärtinfarkt mer. Socialstyrelsen menar att denna öppna redovisning främjar kvaliteten i verksamheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".