Uppgörelse om mobbningsfall

Umeå kommun har gjort upp i ett uppmärksammat mobbningsfall. Frågan om Lina Olofsson från Sävar har rätt till skadestånd för den kränkning hon utsatts för på skolan kommer alltså inte att avgöras av domstol.
Nu får hon 150.000 kronor av kommunen genom ett försäkringsbolag. Pengarna ska täcka hennes omkostnader för behandlingen av ärendet. Lina Olofsson stämde Umeå kommun för att få skadestånd. I de muntliga förberedelserna för rättegången stod parterna långt ifrån varandra. Linas advokater hävdade att det var kränkande behandling i alla de händelser som hon utsattes för sedan hon gick i sjunde klass. Till exempel då hon var nyopererad och gick på kryckor och några pojkar sparkade omkull kryckorna. Men Umeå kommuns advokat hade en annan åsikt. På en direkt fråga från Linas advokat - så svarade kommunens advokat Annika Gustavsson att hon inte anser att händelsen var en kränkande behandling enligt skollagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".