Jämställdhet i extra budgetbilaga

Statsbudgeten som läggs fram på måndag innehåller för första gången en jämställdhetsbilaga som redovisar fördelningen av ekonomiska resurser mellan kvinnor och män. Där ett steg i rätt riktning, anser Siv Holma, riksdagskvinna från Norrbotten som varit vänsterpartiets budgetförhandlare.
En bit på väg, menar Siv Holma. I denna budgetens jämställdhetsbilaga konstateras att kvinnor tjänar 76 procent av vad männen tjänar, att dom jobbar 34 timmar i veckan mot männens 40 och att dom står för merparten av det obetalda arbetet hemma. Inga nyheter. Men det mål som socialdemokraterna vänsterpartiet och miljöpartiet enats om, är att fler kvinnor ska gå från deltid till heltid och att män ska öka sina insatser i hushållsarbete, i vården och omsorgen av barn och andra anhöriga. Hur detta ska gå till har många funderat på i många år. Siv Holma har inget så konkreta svar. Det är ett långsiktigt arbete konstaterar hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".