Svartlidenbeslut överklagas

Naturvårdsverket överklagar miljödomstolens beslut att tillåta gruvverksamhet i Svartliden utanför Lycksele. Kommunalrådet i Storuman hoppas att arbetet med anläggningen av gruvan kan starta ändå, och att företaget rättar till enligt ställda krav
När miljödomstolen fattade beslutet om tillståndet i slutet av augusti innebar domen också att det är bara att sätta igång med gruvan direkt. Chefsrådmannen Margareta Bergström har varit handläggande jurist och hon säger att miljödomstolen i Umeå bedömt att argumenten mot gruvan inte var så starka. I överklagan säger Naturvårdsverket bland annat att man är orolig för att den sällsynta flodpärlmusslan i en närliggande bäck ska skadas av gruvdriften. Den planerade dammen är enligt Naturvårdsverket inte tillräckligt säker. Anläggningen och driften av gruvan väntas ge många jobb. Storumans kommunalråd, Gunilla Lundgren, säger att hon har full förståelse för att det är viktigt att ta hänsyn till miljön, men att detta samtidigt måste ställas mot värdet av näringslivsutvecklingen. - Det måste finnas en gräns, det är viktigt att vi får ett beslut om gruvan, säger Gunilla Lundgren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".