Mer pengar till skola och vård

I regeringens budgetproposition avsätts det extra pengar till mer personal i skolan, och för att kunna behålla personal i vården, trots landstingens dåliga ekonomi.
Det berättade kulturminister Marita Ulvskog som i Umeå presenterade regeringens budget på måndagen. Den omfördelning där regeringen tar pengar från försvaret och ger till vården fortsätter med fyra miljarder - drygt en miljard ska användas till att minska vårdköer och väntetider. Sedan en tid finns också ett sysselsättningsstöd som ska göra det lättare för landstingen att behålla personal även i kristider - till det läggs lite mer pengar och stödet ska också från och med 2005 bli en permanent del i statsbidraget till kommun och landsting. Men det är många landsting och kommuner som har det tufft med ekonomin - bara landstinget i Västerbottens län måste spara en kvarts miljard kronor. I skolan och på fritidshemmen ska det bli fler vuxna. Kommunerna får 3,5 miljarder kronor under nästa år som en fortsättning på Wernerssonpengarna. 500 miljoner i särskilda resurser ska satsas på att värna kvaliteten i förskolan. Dessutom ska Skolverket förstärka tillsynen och kvalitetsgranska skolorna regelbundet. 20030922 15:23:36
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".