Åsele

Sylt- och safttillverkare kan bli utan jobb

Nu hotas 20 arbetstillfällen på Lomsjö bär, Åsele. Tidigare i år köpte företaget ett elevhem av Åsele kommun där företaget skulle förädla bär till hösten, men nu kan det bli så att de blir utan bärplockare.

Enligt Ove Nordin, näringslivsansvarig på Åsele kommun, hade bärföretaget fått bekräftat från Migrationsverket att 192 bärplockare från Kina skulle anlända till Åsele i sommar. Men enligt Ove Nordin menar nu Migrationsverket att det bemmaningsföretag som skulle skicka bärplockarna inte är godkänt och en utredning väntas vara klar först om två månader, vilket skulle innebära att bärföretaget inte får några bärplockare i år. Det i sin tur innebär att 20 sylt- och safttillverkare kan bli utan jobb.

Därför träffades Åsele kommun och Lomsjö bär i dag och beslutade att de skulle kontakta Migrationsverket för att försöka skynda på processen. Senare i veckan ska också SBIF, skogsbärsbranschens intresseförening ha ett möte med bärföretaget.
– Det mycket olyckligt för kommunen och Lomsjö bär om 20 arbetstillfällen försvinner. Vi hoppas att det här ska lösas så fort som möjligt, säger Ove Nordin.