Trångt i Ratan när kungen kommer

Robertsfors kommun väntar att det kommer uppemot femtusen personer till Ratan den 19 augusti när kungaparet kommer på besök till firandet av 200 årsminnet av striderna där. Och anstormningen till lilla Ratan gör att kommunen väljer att stänga vägarna för privatbilar till Ratan, utom för dom boende.

Den 19 och 20 augusti är det exakt 200 år sedan sista striderna fördes på svensk mark och då kommer kungaparet och kronprinsessan till länet för att delta i jubileet. De kommer först till Ratan där svenskt fartygsartilleri 1809 bombarderade ryskt infanteri.
Och kommunen väntar att kungabesöket kommer att locka folk, mellan 2000 och 5000 personer. Men Ratan är en liten by med en smal slingrande gata och få parkeringsplatser. Därför uppmanar kommunen besökare att planera sin resa redan nu. Vägarna mellan E4 och Ratan kommer att vara avstängda för privatbilar, utom för dom boende. Bilburna besökare kommer att kunna parkera ute vid E4:an och därifrån kommer det att gå bussar. Och trafiken kommer att enkelriktas, eftersom vägen på sina ställen är så smal att två bussar knappast kan mötas.

Reporter: Peter Öberg