En kvarts miljard måste landstinget dra in

Västerbottens landsting har stora ekonomiska problem och måste spara omkring en kvarts miljard kronor under de kommande tre åren.
- Det är klart, inte tror jag västerbottningen i gemen ställer sig och gör vågen åt det, säger socialdemokratiska landstingsrådet Levi Bergström.
Bland annat ska personalen minskas med mellan 400 och 600 personer. Och vården ska organiseras så att kliniker ses som resurser för hela länet - vilket kan betyda att man får sin behandling eller operation nån annan stans än sin hemstad. - Man kanske får någon kilometer längre till sin vård, och någon väntetid kan öka. Det är ingen höjdare, men det är det verklighet vi lever i, säger Levi Bergström. Dessutom föreslår också landstingstyrelsen att avgifterna höjs. Det blir landstingsfullmäktige som ska fatta beslut om den saken. Frågan om vårdcentraler ska läggas ner eller ändra inriktning överlåts på tjänstemännen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".