Länsgemensam vård ska spara pengar

Västerbottens läns landsting är just nu inne i ett stort förändringsarbete. Mindre administration ska minska kostnaderna, men också de anställda i vården ska bli färre. Kliniker gemensamma för hela länet är en del av planen.
De kommande tre åren ska 250 miljoner sparas och 2006 har landstinget som mål att ha 100 miljoner kronor i överskott. I landstingsplanen för åren 2004-2006 föreslås inga skattehöjningar för att lösa sjukvårdens dåliga ekonomiska läge. I stället är det med organisationsförändringar inom sjukvården som kostnaderna ska minska, det säger landstingsrådet Levi Bergström (s). Sjukvårdens resurser i länet ska vara tillgänglig för alla oavsett var man än bor. Den nya sjukvårdsorganisationen innebär bland annat länskliniker opch en gemensam vårdkö för reumatologi, hud, ögon, ÖNH - öron, näsa, hals. I landstingsplanen föreslås att sjukstugorna i inlandet ska vara kvar, däremot kan administrationen vara gemensam. - I Skellefteå och Umeå kan vårdcentraler komma att försvinna eller att utbudet förändras, det säger Levi Bergström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".