Höjning av landstingsskatten inte utesluten

Politikerna i landstingstyrelsen vill i det längsta FÖRSÖKA undvika en skattehöjning för att lösa sjukvårdens ekonomiska kris. Underskottet på 250 miljoner kronor ska främst klaras med att förändra sjuvårdsorganisationen och minska utbudet av sjukvård och antalet anställda.
Men om statens bidrag i form av skatteutjämningen skulle minska drastiskt är politikerna beredda att höja skatten, även de borgeliga det säger Maria Lundqvist-Brömster (fp) oppositionslandstingsråd. Västerbottens läns landshövding Lorentz Andersson lägger i slutet av september fram ett utredningsföslag om ett nytt skatteutjämningssystem och enligt landstinget så kan landstinget komma att förlora 200 miljoner kronor. Det finns signaler som tyder på att omställningen till ett nytt skatteutjämningssystem kommer att ta några år och då räknar politikerna med att klara av neddragningen med besparingar istället för skattehöjning. Att höja skatten från idag 9.70 vill politikerna bara göra om läget blir väldigt bekymmersamt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".