"Subventionera inte p-piller"

Subventionering av p-piller ger inte färre aborter. Det menar fyra socialdemokratiska landstingspolitiker i ett inlägg på DN debatt. Något som föreslagits av regeringens utredare Anders Milton.

Västerbottens läns landsting är ensamma om att inte ha någon form av subventioner av P-piller, men trots det ligger antalet aborter 15 procent under genomsnittet i landet.

Att subventionera p-piller är fel användning av samhällsresurser och ökar risken för fler sexuellt överförbara infektioner menar debattörerna, istället ska man arbeta förebyggande och se till att det finns gratis och lättillgängliga kondomer på olika ungdomsarrangemang.

Idag har Västerbotten lägst antal fall av klamydia i landet och detta är ett resultat av ett förebyggande arbete.

Vi menar att kondom är ett betydligt bättre alternativ som både skyddar mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Det är också viktigt att killarna tar ansvar för sin sexualitet och inte bara förväntar sig att tjejerna ska göra det.

Det finns nämligen ytterligare en viktig aspekt. När man inte kan se att p-piller ger färre aborter är det inte rimligt att leda unga tjejer till att använda kemiska preparat. Ingen kan säga att substanserna är ofarliga. Ingen kan säga vilka mer eller mindre allvarliga biverkningar och hälsokonsekvenser de för med sig.

Gunilla Johansson (S) hälso- och sjukvårdslandstingsråd, Västerbotten, Harriet Hedlund (S) Folkhälsonämndens ordförande Umeåområdet, Marita Fransson (S) ordförande Södra Lappland, Janeth Lundberg (S) ordförande Skellefteåområdet.