22 miljoner ska sparas på eleverna i Robertsfors

Det finns planer på att lägga ner 3 byaskolor av Robertsfors 7 grundskolor. Minskat elevunderlag gör att skolan i Robertsfors ska spara över 20 miljoner under dom närmaste tre åren.
Att lägga ner 3 byaskolor skulle spara 11 miljoner. Men det finns andra alternativ. I veckan har det hållts föräldramöten och sparförslagen har fått kritik. Barn- och utbildningsnämndens ordförande, socialdemokraten Greger Olofsson, förstår att det känns jobbigt. - Det räcker inte med osthyvel, nu är det yxa son gäller. Elevunderlaget minskar med 18 procent i Robertsfors mellan 2000 och 2006. För att klara det behöver man spara 22 miljoner. Barn och utbildningschefen Ann-Christine Gradin, som gjort utredningen betonar att det finns flera alternativ och inga beslut är tagna ännu. Det alternativ som sparar mest pengar är att lägga ner dom tre byaskolorna i Djäkneboda, Överklinten och Åkullsjön, det skulle spara 11 av dom 22 miljonerna. Andra alternativ sparar mindre. Ett sådant förslag är att göra en skola av Åkullsjön och Överklinten och att samtidigt spara i Tundalsskolan genom att göra åldersblandade klasser där. Man diskuterar även att bara behålla lågstadiet i Djäkneboda. Ännu ett alternativ är att slå samman kommunens två högstadieskolor. Men det kan ske först efter 2006, annars måste en av skolorna byggas ut. Ann-Christine Gradin säger att man kanske måste välja flera av alternativen. Men det är inte så gott om tid säger Greger Olofsson. I slutet av november ska kommunfullmäktige i Robertsfors besluta i frågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".