Skellefteå

Från Smygehuk till Riksgränsen på biogas

En bil försöker nu att ta sig till Riksgränsen från Smygehuk i Skåne på enbart biogas. Det är Gröna Bilister och chauffören Per Östborn som inte vill använda sig av reservtanken som innehåller bensin, utan endast köra bilen på gas. Syftet är att visa att det går att köra den miljövänligaste formen av drivmedel genom hela landet.

Den resan har blivit möjlig nyligen när Sundsvall fick sitt tankställe. Men i Sundsvall stötte Per Östborn på problem.

– Tankstället fungerade inte så vi fick åka och tanka där sopbilarna tankade istället, vilket gjorde det möjligt att ta oss hit till Skellefteå tillslut.

I januari fjol tankades den första bilen i Skellefteå på biogas och idag har över 50 personer tankkort i stan. Ett kort som man måste ansöka om hos kommunen. Priset för biogas är under tian och enligt Per Östborn så är det inte stor variation på priset i Sverige, däremot på antalet tankställen. I södra Sverige gick det otroligt bra, som vilken annan bilsemester som helst berättar han. Det är värre norr om Dalälven där endast finns fyra tankställen, så det blir inte tal om att lämna norrlandskusten.

– Det är Östersund som finns inåt landet och det är allt. Fler kommuner borde fundera på biogasen tycker Östborn.

Skellefteå kommun tankar idag innerstadsbussarna, sopbilar och vissa tjänstebilar på biogasen. Busschaufför Staffan Eriksson får stå ungefär en kvart och vänta på att bussen ska fyllas med gas.

– På full tank kan jag köra 36 mil säger han till P4 västerbotten.

I största allmänhet går det bra att köra på biogas och bussen går dessutom tystare. Problemet är att om det skulle bli motorstopp någonstans så går det inte att komma ut med en dunk bensin, utan då är det bärgning som gäller. Hittills så har ingen buss i Skellefteå blivit stående någonstans. Det eftersom alla vet vad som gäller och är noga med tankningen. Däremot när Staffan Eriksson skulle åka fram och tillbaka till Luleå en gång så hann han bli nervös.

– Innan jag var tillbaka till stan såg det misstänkt ut på mätaren i bussen, men det gick bra berättar han.

På biogas-pumpen i Skellefteå står det att du får betala 9.83 per kubik och generellt enligt Gröna bilister så är det 2 kronor billigare att köra på biogas än bensin. Biogasen har 93 % längre klimatpåverkan än bensin, med tanke på hur den tillverkas. Biogasen görs av grödor och inte av något som kommer från marken, vilket gör att den är bäst för miljön förklarar Per Östborn. Han är glad över att kunna klara resan som inte varit möjlig förrän nu, när Norrland fått ett tankställe till. Norrland har nu totalt fyra tankställen Boden, Skellefteå, Östersund och Sundsvall.

Reporter: Åza Meijer