Så ska renägande samer och markägare enas

Att stämma i bäcken innan det blir bråk, det är tanken med den nya konfliktlösningsmodell som länsstyrelsen och jordbruksverket presenterar idag.
Det är renägande samer och markägare som ska komma överens istället för att bråka om vem som har rätt till marken de båda brukar. Att prata med varandra i tid och i lugn och ro gå ut i markerna tillsammans, det kan lösa många konflikter, tror Lars Göran Brandt, rennäringsansvarig på Länsstyrelsen i Västerbotten. Genom tiderna har det uppstått konflikter mellan markägare och renägare som handlat om vem som har rätt till marken och hur. Då och då hamnar konflikterna i rätten, där det ofta blir oerhört långdragna och irriterade processer. Nu satsas istället på information för att undvika konflikterna. Om det ändå blir konflikt, erbjuds staligt tillsatta samtalsvärdar till hjälp. Går det inte då kan parterna få hjälp av en medlare. I sista hand kvarstår alternativet att gå till rätten. - I vad mån det här är den slutliga lösningen är inte sagt, men det är ett steg på vägen, säger Per Gustaf Idivoma, ordförande i Svenska samers riksförbund till P4 Västerbotten. I den nya modellen satsas det också information och tanken är att parterna ska lära sig mer om varandra. Om det ändå blir konflikter kan dom inblandade få hjälp av en statligt tillsatt samtalsvärd. Om inte det fungerar så kan man få hjälp av en medlare. Detta för att undvika att tvisterna hamnar i rätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".