Mycket folk på anrik filmfestival

Igår invigdes Sagabiografens filmfestival i Adak för 17:e året i rad. Invigningsgäst var Tomas Norström, som har spelat i bland annat Jägarna och norska Psalmer från köket.

Det rödvita huset byggdes på 40-talet i Adak av den filmintresserade gruvarbetaren Östen Dahlberg. Och det är en biograf med en särskild känsla. Så här sa Robert Lundgren när han var där för P4 Västerbotten tidigare i år:

 -Ja när jag går in i Sagabiografen så flyttas jag nästan tillbaka i tiden. Trots att solen som ligger utanför steker, så är det mörkt och svalt. Ett stort mörkt drapperi hänger vid scenkanten och en vedeldad kamin finns för att hålla värmen, och på masonitväggarna som är målade med lingonmjölkfärg hänger originalaffischer från gamla filmer.

-Många är ju medelålders och äldre som kommer hit och de minns hur biograferna var hemma och nu helt plötsligt så kan de komma tillbaka till den miljö som de känner igen säger Eivor Jonsson som är med i styrelsen för Sagabiografens intresseförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".