Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykvården på sparlåga i länet under semestern

Personalstyrkan inom psykvården skärs ned kraftigt under sommaren, det visar en undersökning som Ekot gjort.

Västerbotten var inte en del av den undersökningen, men även i länet kan psykvården få arbeta med ner mot halva personalstyrka.

Enligt Mats Brännström, chef för närsjukvården i Västerbotten, drabbar neddragningarna främst öppenvården, exempelvis vanliga mottagning. Akutvården ska, enligt honom, fungera normalt och inga slutna avdelningar kommer att hålla stängt.

– Nedskärningarna kommer att innebära att möjligheterna att komma på mottagningsbesök minskar, det blir mer reserverat för akuta besök, planerade behandlingar och samtal skjuts upp.

Bland anhörigorganisationer och patientföreningar finns en stor oro för konsekvenserna av nedskärningarna. Många personer med psykiska problem känner en ökad stress på sommaren och upplever större krav på sig att vara glada och ha det bra. Roger Gunnarsson som är ordförande för Ångestsyndromsällskapet i Umeå säger att många problem folk får är unika just för sommaren.

– Det är så mycket måsten, man ska ha det bra, man ska vara lycklig rent allmänt, och för den som då inte passar in i den ramen blir det jättekomplicerat.

Ove Berglund, som är chefläkare i Västerbotten, har det inte alltid sett ut så här. Förr i tiden kunde man klara sig genom hela semesterperioden med full personalstyrka.

– På 80-talet hade man alltid vikarier, nu måste vi gå på halv styrka för att det inte finns folk

Mats Brännström påpekar att personalbristen till viss del har att göra med psykiatrins utökade verksamhet, och medger att det inte bara är under semestern som det råder brist på folk.

– Även under vintrarna har vi svårt att fylla med personal. Det som det framförallt är brist på är psykiatriker, läkare. Situationen är inte sämst i västerbotten, vi har relativt många under utbildning, men det behövs fler.

Reporter: Viktor Hariz

viktor.hariz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".