Det går bättre för träindustrierna i länet. Foto SVT Bild.

Ljusare tider för träföretag

Efter en tung höst har efterfrågan ökat hos flera av länets träindustriföretag .

Hösten 2008 och  början av 2009 var en tung period för träindustriföretag som tillverkar fönste, dörrar, trappor, inrednings och byggprodukter. Många företag beskrev hur efterfrågan i princip upphörde.

I november varslade Martinssons i Bygdsiljum 25 personer, det första varslet i företagets 70 åriga historia. Under våren tog företaget tillbaka en stor del av varslen och vd:n Lars Martinsson är i dag optimistisk.

Under hösten 2008 gick företaget Inwido eller Norsjöfönster från drygt hundra anställda till 36 och även där har en del fått jobben tillbaka efter en viss ljusning i efterfrågan.

Snidex i Burträsk med 85 anställda har också tagit tillbaka de 10 som varslades och företaget är försiktigt positiva inför framtiden.

Företaget Norsjö Trätrappor med 150 anställda varslade i våras 25 personer, det första i företagets historia. Där är vd:n Bengt Lindgren mer osäker om framtiden, och företaget har gjort en överenskommelse med dom anställda om att införa 4-dagarsvecka vid behov.

Reporter Magnus Bergner.

magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".