Regn kan hota potatisskörden

Dom ovanligt stora mängderna regn under Juli månad har medfört en ökad risk för förstörda skördar eftersom lantbrukarna inte kan bekämpa bladmöglet så länge det regnar.

Kjell Andersson i Kåddis utanför Umeå är en potatisodlare som P4 Västerbotten besökt. På en åker står grön potatisblaster i långa rader. På ytan ser det idag inte ut att vara några problem. Idag är Kjell Andersson inte så nervös. Men de rekordhöga nederbördsmängderna under juli månad kan komma att hota skörden. Problemet ligger i att så länge det regnar kan lantbrukarna inte bekämpa det så kallade bladmöglet som angriper potatisplantorna.

Juli månad har inte sett ljus ut för potatisodlarna. Enligt SMHI har det hittils i länet fallit 3-4 gånger så mycket nederbörd som under juli förra året. Man får gå tillbaka till år 2000 för att komma upp i liknande siffror för nederbörden.

Reporter Robert Lundgren

robert.lundgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".