Nordmaling

Eget företag som sommarjobb

Eget företag som sommmarjobb. Det har 37 gymnasieungdommar från Umeåregionen nappat på. Emelie Sigfridsson och Jessica Knecht från Nordmaling är två av dem som tog chansen.

Jessica gör som sommarjobb är två saker. Dels fotograferar och säljer bilder och åker runt på äldreboenden och marknader och spelar musik.

Att ha ett eget företag som sommarjobb blev möjligt genom ett projekt som Umeåregionens kommuner har. De står för introduktionskurs, handledning och ett startkapital på 2700 kronor. Vilket ska motsvara summan kommunens feriepraktikanter får i lön.

Nu har 37 ungdomar startat företag där de till exempel säljer korv, gör smycken eller lagar datorer. Målet med projektet från kommunernas sida är att få upp intresset för eget företagande och för tjejerna som räknar med att ha tjänat 10 000 kronor var på sitt sommarjobb och det finns en chans att de fortsätter på banan som egen företagare.

Reporter Sofia Larsson

sofia.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".