Utrikesministrar kommer till Västerbotten

Utrikesministrarna från tre nordiska länder och Ryssland träffas i Umeå i morgon (torsdag) för ett ministermöte. Mötet hålls i samband med att Västerbottens län tar över ordförandeskapet i det regionala Barentssamarbetet. Landshövding Lorentz Andersson är ordförande i Barents regionråd från och med i dag.
Barentssamarbetet omfattar sex miljoner invånare, fyra länder och 13 regioner. Samarbete startade 1993 och Västerbottens län varit medlem i sedan 1998. Fred och säkerhet är viktiga frågor men också ekonomisk utveckling, handel, transportfrågor samt social utveckling. Regionrådets ordförande Lorents Andersson säger att fokus kommer att vara på näringslivet och hur industrin i området ska kunna samarbeta för att hävda sig internationellt. Ungdomsfrågor är en annan viktig fråga för barentssamarbetet. Även biskopen från den Ryska ortodoxa kyrkan på Kolahalvön och Svenska kyrkans biskop i Luleå stift finns med vid mötet. De ingår i Samarbetsrådet för kristna kyrkor i Barentsområdet och har båda observatörsstatus vid Barentsrådets möten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".