Staten skjuter inte till pengar för influensavaccineringen

Vaccineringen mot den nya influensan kommer att kräva mycket resurser från landstinget - både personal och pengar. Rekommendationen är att alla västerbottningar, alltså en kvarts miljon människor, ska vaccinera sig.

I slutet av september väntas vaccineringen kunna starta och beräknas vara klar inom tre månader. Vaccineringen kommer att ske på hälsocentraler men även företags- och skolhälsovård samt frivilliga organisationer kommer behöva hjälpa till.

Kostnaden kan bli upp till 80 miljoner kronor. Socialdemokratiska landstingsrådet Levi Bergström är bekymrad. Oppositionsrådet Edward Riedl skulle inte tacka nej om regeringen sköt till pengar, men säger att vaccineringen egentligen är ett uppdrag för landstinget.

Maud Olofsson, vice statsminister, tycker inte att staten ska ta på sig det ekonomiska ansvaret. Trots att det är ett nationellt påbud att hela befolkningen ska erbjudas vaccin mot den nya influensan.

Reportrar Sofia Larsson och Viktor Hariz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista